Reconfigurare traseu

Încă îmi răsună în urechi ultimele tale cuvinte de la conversația anterioară: “Ține minte că oricât de mari am deveni pe acest pământ, oamenii te vor uita. Chiar statuie de îți ridică și să-ți rămână peste secole, mai mult decât să-și facă selfie cu tine, nu vei conta pentru nimeni. Toată viața am alergat ca într-o cursă de viteză după fericire, crezând că o voi afla sub semețul soare, ca să descopăr ceea ce am fost învățat de tatăl meu, regele David, că viața merită trăită doar dacă ți-ai asigurat-o pe cea de dincolo de soare.”

M-ai prevenit că o să se întâmple asta și iată că așa este. Simt o revoltă interioară după cele spuse de tine. Realizez că deja am pornit în direcția opusă și chiar îmi este greu să te cred și totodată, ești imposibil de contrazis. Eu am început să cred, să mă conving, chiar, de faptul că împlinirea vieții este acolo unde cei mai mult oameni se îndreaptă.

Tinere, tu și majoritatea celor ca tine nu veți avea șansa să trăiți nici măcar 10% din ceea ce a însemnat viața mea. Cu toate acestea cei mai mulți dintre voi veți ignora ceea ce deja am spus și voi spune, crezând că mă veți putea contrazice. Deoarece calea spre nefericire este mai bătătorită, s-a ajuns să se creadă tocmai invers, că acela trebuie să fie drumul spre fericire.

Ai o revoltă interioară deoarece deja ai fost programat de societatea în care trăiești că viața se definește după a avea și că cei cu mai multe “jucării” sunt câștigătorii. Crezi, de asemenea, că valoarea ta este dată de performanțele tale, realizările tale. Are sens să exiști numai dacă ai ce etala. Contezi doar dacă ajungi în lumina reflectoarelor. Ești important, celebru dacă deții imperii financiare.

Nu după asta se aleargă?
Nu pentru asta ești și tu setat?

Ține minte asta: Cu cât alergi pentru a avea mai mult, cu atât vei avea mai puțin timp să devii omul care ai fost creat să fii! Satisfacția în viață nu este dată de cantitatea de banii pe care-i faci ci de înțelepciunea de-a trăi calitativ clipele vieții împreună cu cei dragi și apropiați. Unul dintre paradoxurile omului înstărit constă în faptul că deși este înconjurat de mulți oameni, este, în esență, singur. Și nu realizezi asta decât atunci când bogăția, popularitatea încep să scadă sau îmbătrânești și nu te mai caută nimeni.

Pentru o viață mai plină de satisfacții, investește mai mult în capitalul social decât în cel financiar. Am constatat că deși rănile unui prieten, care te trădează, dor, este mai puțin dureros decât să nu fi avut niciodată un prieten bun.

Dacă banii sunt motivația de a face ceva, vei fi toată viața nefericit. In schimb, dacă prin munca ta contribui, câtuși de puțin, la binele semenului tău, vei avea parte de frecvente episoade de încântare.

În al doilea rând, în goana lor după bunuri au pierdut din vedere valorile și asta i-a adus să trateze oamenii precum obiectele iar obiectele precum oamenii. Cine câștigă în faimă, avere sau influență dar pierde în caracter, pierde mai mult decât câștigă. A da la schimb omenia pentru o poziție materială și socială superioare, este cea mai ne mintoasă afacere posibilă.  În general, oamenii căpătuiți care trăiesc în abundență materială, au pierdut din vedere esența vieții. Nu întotdeauna răutatea îi împinge să fie lipsiți de sensibilitate față de cei năpăstuiți ci dependența de a avea.

Eu însumi am trăit asta pe propria-mi piele. Mi‑am construit case și mi‑am sădit podgorii, mi‑am amenajat grădini și parcuri și am plantat în ele pomi cu tot felul de roade. Mi‑am făcut iazuri cu apă pentru a uda mulțimea pomilor ce au răsărit. Am avut cirezi și turme mai multe decât toți cei ce fuseseră înainte de mine în Ierusalim. Mi‑am strâns argint și aur, proprietăți împărătești și provincii de mare valoare. Pentru cine?

Cine strânge mult toată viața, nu mai apucă să se bucure de ele.

Dacă vrei să știi de unde să începi drumul spre destinația corectă ține cont de trei lucruri: iubeste-L pe Dumnezeu, investește în tine, investește în relații. Cred că deja ai observat că împlinirea vieții sau succesul în viață, cum spuneți voi, gravitează în jurul unui singur cuvânt, RELAȚIE. Relația transcendentală, relația interioară și cea exterioară.

1. Iubește-l pe Dumnezeu!

Tatăl meu, împăratul David, pe care Dumnezeu l-a numit om după inima Lui, a scris următoarele gânduri: “Când eram doar un plod fără chip, ochii Tăi mă vedeau, iar în cartea Ta erau scrise toate zilele care mi-au fost hotărâte mai înainte să existe vreuna din ele.” (Ps. 139,16). Singurul interesat în mod dezinteresat de reușita noastră în viață, este Creatorul nostru, Dumnezeu. Cel care ne-a făcut știe cel mai bine care ne este potențialul și ce putem deveni. Câtă vreme Dumnezeu a fost Nordul vieții mele și încântarea zilelor mele, Sursa și Recompensa mea, m-am dezvoltat enorm în toate ramurile cunoașterii. Ești nebănuit de imens câtă vreme Cel Infinit este în viața ta dar ești un nimeni când te deplasezi de pe orbita divină.

Iată ce au scris cronicarii despre mine, ca să nu zici că mă laud singur: “Împăratul Solomon a întrecut pe toţi împăraţii pământului în bogăţii şi înţelepciune. Toată lumea căuta să vadă pe Solomon, ca să audă înţelepciunea pe care o pusese Dumnezeu în inima lui” (1 Regi 10, 23.24). Începe totul împreună cu Dumnezeu! Primul secret al unei vieți de succes este să te pleci înaintea lui Dumnezeu în fiecare zi. Măreția ta pe acest pământ este strict legată de umilința ta în fața lui Dumnezeu.

Onorează-L pe Dumnezeu cu tot ce ai, și vei primi mult mai mult.

Oferă-I Lui întâietatea  și dă-I ce-i mai bun din toate. Nu te considera înţelept în ochii tăi, și nu te comporta ca și cum tu le-ai ști pe toate. Aleargă întotdeauna spre Dumnezeu dar fugi cu putere de tot ce este rău. Astfel, inclusiv trupul tău va fi străluci de sănătate și oasele tale vor pline de vigoare.

Iubește-l pe Dumnezeu și lasă-te iubit de El! Dacă vrei să fii zilnic la modă, lasă-L pe Dumnezeu să-ți fie Designer. El care ți-a țesut atât de tainic și minunat trupul, va face ceva și mai impresionant cu mintea ta. Nu uita, din veșnicie în veșnicie, se poartă Dumnezeu!

2. Investește în tine!

Există o grabă nebună a tinerilor de a avea înainte de a fi. A avea trebuie să fie o consecință a lui a fi. Dacă ai, fără să fii cel care trebuie să fii, viața îți va fi un blestem. De ce? Pentru că fără caracter, abundența te va ruina. De aceea, preocuparea primordială este să-ți dezvolți un caracter frumos și mai apoi să începi o afacere prosperă.

Ești și vei fi binecuvântat doar dacă vei căuta și vei găsi înţelepciunea şi priceperea. Acestea sunt mai de preţ decât argintul şi venitul lor este mai mare decât al tuturor banilor din bancă. Înțelepciunea este mai valoroasă decât diamantele și orice ţi-ai dori să ai, nu se poate compara cu ea. Cu o mână ea îți oferă o viaţă lungă iar cu cealaltă îți dăruiește onoare.

Dragul meu, caută să ai o minte deschisă, formează-ți o gândire limpede, inteligentă și nu da pentru nimic respectul și bunul simț. Acestea vor fi viaţă pentru sufletul tău şi te vor face un om deosebit de atractiv pentru oamenii din jurul tău. Nimic nu este mai atrăgător decât un caracter nobil. Drumurile vieții vor fi sigure şi nu ţi se va împiedica piciorul. Când te vei odihni, vei fi fără teamă şi când vei dormi, somnul îţi va fi dulce.

Nu realizăm cât de bine se doarme având o conștiință curată.

Nu te teme nici de dezastrul care poate sosi pe neaşteptate, nici de nenorocirea care vine din partea celor răi, căci Dumnezeu va fi asigurarea ta. El îţi va păzi piciorul de orice capcană. Nu refuza să faci un bine celor care îl merită. Nu spune semenului tău, „Vino mai târziu! Îţi voi da mâine!“ când poţi să-i dai acum. Când stă în puterea ta să faci un bine, amintește-ți că mâna lui Dumnezeu lucrează prin mâna ta. Realizezi ce privilegiu ți se oferă? Nu profita de semenii tăi, mai ales de aceia care au încredere în tine.

Nu căuta ceartă cu nimeni și nu fi printre cei care dau din coate ca să ajungă înainte și mai ales, nu-i invidia pe parveniți, nici nu-i bârfi. Oamenii corupţi sunt o urâciune înaintea Domnului, dar cu cei drepţi El este prieten. Blestemul Lui este peste proprietatea celui rău, dar El binecuvântează locuinţa celui integru. Cei înţelepţi vor moşteni onoarea, dar cei fără minte vor avea parte de ruşine.

3. Investește în relații!

Relațiile fac parte din nevoile fundamentale ale omului. Nu am fost creați pentru a fi insule și nu vom împliniți cu adevărat dacă nu dezvoltăm relații armonioase între noi. Avem nevoie unul de celălalat aproape la fel de mult cum avem nevoie de aer. Dacă relațiile tale sunt un eșec, realizările tale nu te vor împlini. De fapt, cea mai mare realizare pe care putem să o avem este să avem relații excelente cu cât mai mulți oameni. Cred că ai observat la tine, sau la alții că degeaba ai realizări remarcabile dacă nu ai un cerc de prieteni cu care să le împărtășești.

Toate succesele din viață vin din inițierea unor relații cu persoanele potrivite și apoi prin întărirea lor, apelând la abilitatea noastră de a relaționa cu ceilalți. Tot la fel, eșecurile sau cel puțin o sursă importantă a eșecurilor noastre vine tot din zona relațiilor. Influența celor din jurul nostru este mai importantă decât ne place nouă să credem. Până la urmă suntem și suma relațiile pe care le întreținem.

Cu cât te înconjuri cu oameni de calitate, cu atât vei deveni un om de mai bună calitate. Dar pentru a atrage acest tip de oameni în jurul tău este imperios necesar să devii o persoană atrăgătoare.

În viață, abilitățile pe care le ai și oamenii pe care îi alegi îți vor aduce succesul sau te vor ruina.
Total
216
Social

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.