Respectă ritmul celuilalt

Cel răbdător are mare pricepere, dar cine este iute la mânie face prostii. Proverbe 14:29

A avea răbdare cu celălalt înseamnă să-i respecţi ritmul, să-l respecţi ca persoană chiar dacă nu poţi fi de acord cu întreaga-i existenţă. Unul dintre modurile prin care îţi poţi testa calitatea ta umană este reacţia faţă de comportamentul cuiva foarte diferit de tine. Cel răbdător este un înţelept pentru că el poate vedea dincolo de izbucnirea superficială a semenului. El privește și abordează omul prin prisma potenţialului acestuia și a excelenţei pe care o poate atinge.

Răbdătorul a fost el însuși, cândva, un repezit, lipsit de tact și compasiune care a avut parte de răbdarea unui înţelept. Ne mâniem unul pe altul pentru că ne grăbim să tragem concluzii despre celălalt. Uităm că fiecare om este în proces de construcţie, la fel ca noi și că fiecare are ritmul lui. Nerăbdătorul este omul necopt, imatur care nu vrea sau nu poate înţelege câtă frumuseţe și înţelepciune se află adesea în lentoarea celor de lângă noi. Repezitul este precum cel care vrea să consume struguri vara, și pentru că-i găsește acrii, distruge via. Sf. Augustin îl expune: “rădăcina tuturor bunurilor este răbdarea”.

Nerăbdarea este și o formă de egoism.

Uităm mereu că viaţa în sine, este o chestiune de răbdare, de aceea ea trebuie savurată, nu înfulecată zgomotos. Nu este mai mare singurătate și deznădejde decât să ajungi pe Everestul vieţii, singur; fiindcă n-ai avut răbdare să-i aștepţi sau sa-i ajuţi și pe ceilalţi să ţină pasul cu tine.

Când nu dai dovadă de răbdare, sau ţi-o pierzi cu cei din familia ta, dovedești că dragostea ta faţă de ei a cam dispărut. Cel mai adesea, Dumnezeu aduce împreună un “iepure” cu o “ţestoasă”, ca împreună să descopere viteza, ritmul și cadenţa corectă.

Nu uita, iubirea ta este atât de mare precum răbdarea ta.

De gândit:

  • Atunci când lucrurile nu merg cum dorești, acţionezi sau reacţionezi?
  • Cât de des apreciezi frumuseţea diferenţelor temperamentale?
  • Ce faci în mod intenţionat pentru a-ţi dezvolta răbdarea?
Total
311
Social

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.