Dă viață prin cuvintele tale!

Limba care aduce însănătoșire este un pom de viață, dar limba stricată zdrobește duhul. Proverbe 15.4

Tuturor ne plac vorbele amabile, nu-i așa? Asta dovedește că nu am fost creaţi să ne adresăm cuvinte jignitoare sau neplăcute. Același Solomon spune într-un alt proverb de-al său că “Un cuvânt spus la timpul potrivit este ca nişte mere de aur într-un coşuleţ de argint” (Prov. 25,11).

Printre cele mai de preţ daruri pe care le putem face cuiva vreodată se numără, de departe, cuvintele potrivite la vremea potrivită. În general oamenii uită, cu timpul, multe dintre lucrurile prin care au trecut, dar nu vor uita cuvintele încurajatoare pe care le-ai adresat atunci când au avut cea mai mare nevoie de ele.

Vorbele frumoase, sfaturile pline de înţelepciune sunt mai valoroase decât orice bun material și câtă durere provocăm atunci când uităm asta.

Mark Twain spunea că ar putea trăi o lună fără hrană după un compliment bun.

Cuvintele au o putere faţă de care dinamita pălește. Relaţiile cele mai deteriorate pot prinde din nou viaţă prin cuvinte sincere de iertare și promisiuni matur asumate.

Suntem zgârciţi în a ne spune cuvinte de iubire și avem un debit demonic atunci când se stârnește o ceartă. În mod ciudat, vorbim de bine morţii și îi ucidem pe cei vii cu săgeţile otrăvitoare care ne ies de pe buze. De fiecare dată când ridicăm tonul la soţie, soţ, copii, ei nu vor auzi cuvintele tale ci emoţiile tale. Nu-și vor aminti ceea ce ai vrut să le comunici, ci cum ai făcut-o.

E timpul să ocupăm postura de vindecători prin cuvintele noastre. Să ne hrănim și apoi să hrănim pe cei neiubiţi cu iubire.

Pune pază buzelor tale și nu da voie limbii să vorbească decât ceva de valoare.

Vorbele să ne fie balsam nu venin și să vindecăm inimile zdrobite de întristare. Să vorbim frumos despre noi și despre alţii. Alege să nu treacă o zi fără să apreciezi sincer pe cei din familia ta, să le scoţi în evidenţă cel puţin o calitate.

Șterge din vocabularul tău toate cuvintele rele, negative, jignitoare și învaţă să vorbești elevat limbajul iubirii.

Reflectă:

  • Care sunt cuvintele pe care ţi le adresezi ţie în mod direct?
  • Ești conștient de puterea vindecătoare sau ucigătoare a propriilor cuvinte?
  • Ce faci practic pentru a-i valoriza pe ceilalţi?
Total
119
Social

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.