Căsnicia este o artă, tu ești maestrul!

Azi după masă a început să ningă des. Stratul de omăt se așeza pe neobservate, timp în care, ieșită din casă, am grăbit pasul, cu gândul să ajung cu 10 minute înainte, la întâlnirea, stabilită deja. Mă bucuram de aerul de afară, neobservând cum fulgii deși se așezau pe părul meu, umezindu-l.

În timp ce îmi îngânam buna dispoziție pe note, la colțul unei străzi, alunec, și trag o trântă de toată” frumusețea”. O doamnă drăguță, privindu-mi aterizarea, mă întreabă dacă m-am lovit, oferindu-și ajutorul. Ca niciodată, în astfel de situații, m-a apucat o poftă de râs, și printre chicoteli, căutând să-mi scutur haina, observ pantalonii rupți în genunchi. Ei bine, nu puteam să ies așa in oraș, de aceea fac cale întoarsă înspre casă.

Ajunsă acasă, îmi schimb încălțămintea cu una mai potrivită pentru vremea de afară, și ia-o îndărăt cu aceeași hotărâre, dar de data asta cu mai multă grijă. Nu am mai avut incidente.

Meditând la cele întâmplate azi, am realizat că uneori așa se întâmplă și în viața de familie. Căsniciile noastre trec și ele prin cele patru anotimpuri, după cum scrie și Gary Chapman, specialist in psihologie și terapia de cuplu, în cartea sa “Cele patru anotimpuri ale mariajului”. Începem cu primăvara romantismului exuberant, când viața ne prinde flori de cireș în păr, apoi vine vara pasiunii aprinse. Toamna ne încântă cu roadele ei divine, odraslele noastre, și dacă ignorăm semnele care prevestesc vremea rece, ne putem trezi într-o epocă glaciară care poate aduce o răceală ireversibilă în relație.

“Căsnicia este o artă, trebuie să o creezi din nou în fiecare zi”

spunea cu fermitate Rabindranath Tagore.

Iubirea nu se practică după ureche și nici nu ține de ochi frumoși.

Necazul multor căsnicii începe chiar cu preconcepția că fiecare știe ce înseamnă să iubești. Iubirea se învață în umilința că știi prea puțin, și că ai nevoie de Acela care n-a dezamăgit pe nimeni în dragoste, adică de Isus. Iubirea se învață din stângăcii, din rateuri, secete și ierni geroase. Este inevitabil ca de-a lungul vieții să nu trecem prin cele patru anotimpuri ale dragostei. Nu există posibilitatea ca un cuplu să rămână doar într-un singur anotimp. Fiecare sezon are frumusețea lui, dar trebuie să fim atenți atât la seceta care poate apărea, cât și la gerul care ne dă târcoale.

Descarcă tabelul de mai jos și acordă note de la 1 la 4 fiecărei caracteristici care descrie cele mai bine ambianța din căsnicia ta. La sfârșit adună notele pe fiecare coloană și află scorul. Coloana cu cele mai multe puncte descrie anotimpul în care a ajuns căsnicia voastră.

Descarcă Tabelul

În ce sezon te afli în căsnicia ta? Bate vântul, e soare, plouă, sau ninge și e rece?

Ți-ai ajustat “încălțămintea” în funcție de sezon, sau nici măcar nu ai prevăzut o schimbare bruscă a vremii?

Aș vrea să vorbim puțin despre simtomele răcelii în viața unui cuplu. Veți vedea că frigul iernii nu ne ia prin surprindere, și viața nu ne așterne un derdeluș peste noapte. Sunt semne care prevestesc iarna, doar că suntem prea preocupați de multele probleme cotidiene ca să observăm aceste simptome. Dacă neglijăm prea mut semnele ne putem trezi cu trânte dureroase, așa cum vă spuneam că am pățit eu azi, sau mai grav, cu fracturi grave.

Deci, cum știi că intri în anotimpul friguros al relației tale?

 • timpul petrecut împreună este tot mai rar si mai puțin calitativ
 • complimentele se transformă  în reproșuri, critică, sau chiar jigniri
 • dialogurile degenerează în certuri repetate
 • dispare sinergia și apare impunerea punctului de vedere
 • diferențele dintre cei doi nu se mai celebrează ci devin ținte de atac
 • “noi” se aude tot mai rar, în schimb “tu” și “eu” devin refrene preferate
 • nu mai există planuri și scopuri comune mărețe ci mai mult individualiste
 • scade interesul pentru a crește împreună; fiecare se dezvoltă separat
 • dispare intimitatea emoțională și se înmulțesc secretele. Limitele intimității personale sunt bine păzite și drastic sancționate în caz de trecere fără permisiune.
Așa cum ai observat, iarna nu vine fără să dea de veste.

Fie unul din parteneri s-a îndepărtat emoțional, fie comunicarea are de suferit, ori poate vulnerabilitatea nu mai e aceeași. Ea vine fie că ne-o dorim, fie că nu. Uneori ambii parteneri o invită, fără a fi pregătiți să o preîntâmpine.

Uneori ne rugăm ca Dumnezeu să facă miracole în căsnicia noastră dar puterea miracolului se află în voința care se transformă în faptă.

Vindecarea apare în funcție de felul în care folosesc altruist puterea miraculoasă a voinței și a sacrificiului personal. Există o putere imensă în dragostea jertfitoare. Dovada este Jertfa Supremă – Isus  Hristos.

Totuși, cum trecem de acest anotimp fără să înghețăm?

 • Iubirea se exprimă prin timp de calitate. Nu vom regreta nimic în viața asta mai mult decât de timpul cheltuit în realizări când ar fi trebui să-l investim în relații. Așa că, petrece timp de calitate cu partenerul tău!
 • Nu uita de atențiile mărunte prin care investești în “banca emoțională” a celuilalt. Fiecare apreciere, încurajare, compliment, îmbrățișare, formează depozite de valoare în acestă “bancă emoțională”.
 • Iartă-ți partenerul și nu lua cuvintele lui drept ofensă. Biblia spune: “Fiți blânzi și gata de a ierta; nu țineți ură niciodată. Aduceți-vă aminte că Domnul v-a iertat; prin urmare și voi  trebuie să îi iertați pe alții.” (Coloseni 3:13)
 • Amintește-ți că nu poți oferi iubire dacă nu ai iubire, iar iubirea ta nu vine de la partenerul tău ci de la Creatorul tău. Nu poți avea afecțiune față de partenerul tău dacă nu ai dragoste pentru Dumnezeu.
 • Celebrați diferențele dintre voi. Dumnezeu v-a făcut în mod intenționat diferiți ca să descoperiți frumusețea Lui în voi și să vă completați reciproc. Diferențele nu sunt defecte, diferențele, însă, descoperă defectele pe care le are fiecare. De aceea, completați-vă, nu vă distrugeți!
 • Chiar dacă aveți locuri de muncă diferite, alegeți să aveți proiecte, țeluri, vise și realizări comune. Activitățile împreună, ne unesc și ne țin împreună. 

Căsnicia e o operă de artă!

Partenerul tău este cel mai important proiect al vieții tale.  Dumnezeu ți-a dat harul unui maestru, având încredere în abilitatea ta de a-ți picta atent propria pânză. Cum ar fi să începi să lucrezi intenționat și dedicat?

Pentru a reuși să redea frumusețea fiecărui anotimp în parte, un pictor profesionist folosește paleta de culori potrivită fiecărui anotimp. Cum ar fi să înveți să faci același lucru când vine vorba de căsnicia ta?

Șevaletul îți stă la îndemână! Că ești conștient sau nu, zilnic adaugi contururi capodoperei tale. Frumusețea constă în faptul că nu lucrezi de unul singur la această creație genială, sunteți trei. Tu, soțul sau soția ta și Marele  Maestru, împreună cu care veți desăvârși capodopera.

Total
121
Social

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.