Cărămidă cu cărămidă

Se spune că o relație sănătoasă se susține prin comunicare, lucru adevărat de altfel, însă pentru unii dintre noi aceste spuse pot suna ca un refren învechit, și atât. Psihologii, consilierii, păstorii, choachii, ne îndrumă mereu să lucrăm intenționat la dezvoltarea relațiilor deoarece doar în contextul propice comunicării relațiile pot înflori. Și totuși ce faci atunci când simți că în relația ta de cuplu, nu doar că nu ai ajuns la acel grad înalt de comunicare „propovăduit” de unii, ori „prescris” de alții dar nici măcar acea normalitate în comunicare nu mai există?

Să presupunem că ai trecut de primele etape ale căsniciei și pur și simplu simți rutina relației care te nemulțumește, iar în acest context, dacă ești femeie, încerci să faci ceva ca lucrurile să se schimbe. Să nu uităm însă, dragele mele, că acea așa-zisă rutină poate fi percepută de partener ca normalitate, nicidecum ca o problemă. Atâta vreme cât lucrurile merg, bărbații nu își vor dori neapărat să schimbe ceva, pentru ca lucrurile să meargă mai bine. În schimb, noi femeile suntem de părere că dacă lucrurile pot merge mai bine, atunci „musai” trebuie făcut ceva ca ele să meargă. Și uite așa două percepții diferite, cea a femeii și cea a bărbatului, se bat cap în cap, mai ales atunci când vine vorba despre comunicare.

Cuplul reprezintă înainte de toate o relație a doi oameni care au o istorie și o individualitate personală diferită.

Atâta vreme cât unul din cei doi va căuta să-l schimbe pe celălalt, succesul în comunicare va întârzia să apară, și în mod sigur cel constrâns va dispărea dincolo de propriile-i ”ziduri de apărare”, până când lucrurile revin la normal.

Dificultățile încep să apară atunci când acea dorință de a ne schimba partenerul cu orice preț, ia locul respectului, ori a prețuirii individualității acestuia. Nu uita, când exercităm presiuni stârnim împotrivire, pierzând implicit controlul. Când iubim practic, respectând individualitatea celuilalt, ni se predă controlul, fără măcar să-l cerem.

Pentru a menține relația vie și pentru a înlătura pericolul monotoniei este esențial să învățăm cum să creăm un cadru propice dezvoltării relațiilor, și când să rostim cuvintele, ori frazele potrivite, în comunicare. ”Lady Wisdom builds a lovely home” (Proverbe 14:1a, The Message) „Doamna Înțelepciune își întemeiază un cămin încântător”.

În ce fel?

Pe lângă faptul că va trebui să învețe cum să fie un bun comunicator, ea, femeia, este cea care cultivă prudența. A fi prudent într-o relație are a face inclusiv cu rostirea sau nerostirea cuvintelor.

  • învață priceperea. Omul nu se naște priceput. Priceperea se cultivă zilnic. Priceperea te va învăța când e momentul potrivit pentru a vorbi despre un subiect anume, ascultă-i “glasul”.
  • alege cunoștința în locul lenevirii și bună-cuviința,  în locul invidiei ori lăcomiei. Făcând lucrurile la timp poți fii apreciată, chiar fără cuvinte.
  • alege cuvintele înțelepte în locul bârfelor care nu aduc folos nici celor ce le împart, nici celor ce le ascultă.
  • stai departe de aroganță și lăcomie, fiind în competiție doar cu propria-ți persoană.

Ea face bine și nu rău bărbatului, ei în toate zilele vieții ei.
Prov. 31:12

Femeia înțeleaptă caută zilnic înțelepciunea, considerând-o cea mai de preț virtute. Ea împletește  din această virtute o cunună de slavă pentru copiii ei, cultivând-o fără să trâmbițeze asta.

Deocamdată, dacă vrei remedii pentru relația ta, acționează, nu reacționa. În cazul de față, acțiunea poate însemna fie tăcere dacă e nevoie, fie schimbi tactica în comunicare. Nu descuraja pentru că lucrurile nu merg cum ai dori ci construiește însă de data aceasta cu alte „cărămizi”.

Fii angajată în procesul propriei „metamorfozări” și dezvoltă-ți relațiile, e responsabilitatea ta.
Total
296
Social

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.