Cântec de bucurie

E luna aprilie, (sau „florariu” cum se numește în termeni populari, ) lună pe care eu o așteptam cu drag, deoarece în acest sezon, primăvara e generoasă, oferindu-ne parfumuri și miresme de diferite esențe, care mai de care mai îmbietoare.

Primăvara e anotimpul care ne permite să împrumutăm starea de voie bună, de la florile cu colorit divers, de la gâzele care se reped să-și procure hrana, ori de la soarele îndrăzneț care-și cunoaște bine rostul.

Ce este totuși bucuria? Este ea rezultatul unui proces natural?

Se spune că proveniența latină a cuvântului bucurie este „voculare” – a striga. Tu ai simțit vreodată imboldul să strigi de bucurie? Cu siguranță, și pe bună dreptate!

Există acele momente în viață când ai impresia că toată lumea e a ta, ca o poți cuprinde. Bucuria ta, atunci e vizibilă, motivantă, efervescentă. Există de asemenea momente în viață când bucuria este calmă, caldă, oferită, trăită, alteori însă observăm cum bucuria este absentă, fiind căutată, așteptată, ori tânjită…

Fiecare sezon al vieții are o frumusețe aparte, și în fiecare sezon , bucuria este exprimată în mod diferit, unic.

O față veselă „ trădează”o inimă mulțumitoare.

Ce este bucuria pentru tine?

Bucuria poate fi unduirea caldă a palmei partenerului de viață care te mângâie în zori de zi, ori zâmbetul copiilor care te așteaptă la reîntoarcerea în cămin, în prag de seară. Poate fi acel timp petrecut departe de privirile celorlalți, doar tu și Dumnezeu , într-o cămăruță ascunsă, ori bucuria poate fi inspirată de iarba care a prins colț odată cu venirea primăverii.

Adesea însă, odată cu trecerea anilor, parcă am înăbușit bucuria, uitând s-alegem compania ei.

Privește-te în oglindă! Ce vezi?

Nu în acea oglinda din dormitor în care te privești zilnic, ci în oglinda sufletului.

Observi bucuria pe chipul tău? O simți? Ori experimentezi fărâme, o bucurie ștearsă, pierdută, ori dorită. Ori, poate e o bucurie autentică care te invită să o găzduiești ca odinioară.

Ce faci cu stările tale emoționale care îți înăbușă bucuria, în timp ce alții o pretind?

Cum te descurci când pare că , pe neașteptate, suspinele negrăite ale sufletului tău tresar, te mișcă, clătinându-te din temelii? Când acele suspine îți cer tribut lacrimi ori nesomn, iar pe neobservate au înlocuit bucuria de pe chipul tău?

Ia-ți timp cu tine și identifică-ți motivația inimii. Asigură-te că așteptările tale legate de propria persoană ori de ceilalți sunt corecte, că nu dai crezare tuturor cuvintelor care îți invadează teritoriul minții. Nu crede tot ce îți spui!

Pe bună dreptate, ai nevoie să-ți identifici piedicile care stau în calea bucuriei, pentru a nu pierde șansa de a înflori din nou.

Nu poți simți bucuria atunci când ai o părere proastă despre tine, atunci când te devalorizezi.

Când nu te valorizezi pe tine, nu vei putea să îi valorizezi nici pe cei din jurul tău, odată cu asta ratezi șansa de a te bucura. Ochii tăi nu vor străluci și chipul tău nu va radia.

Frica diminuează bucuria. Frica de boală de exemplu, ucide mai repede decât boala în sine. Convingerile născute din frică distrug viața mai repede decât orice altceva. Frica împiedică bucuria chiar când ai motive reale să te bucuri.

Stresul sau anxietatea, ori însingurarea ucid încet și sigur bucuria.

Însingurarea intenționată îți va produce confuzie și crede-mă, nimic nu te îndepărtează mai mult de realitate , decât însingurarea.

Încetinește-ți ritmul! Observă-ți tânguirea! Dă glas oftării ș-apoi alege să te bucuri!

Posibil că ți-ai neglijat potențialul și ai omis să îl protejezi, iar consecințele alegerilor proaste l-au diminuat. Ori poate ți-ai redus la tăcere vocea pasiunii creatoare, motiv pentru care experimentezi orice altceva, mai puțin bucuria.

Neglijarea dăruirii de sine, critica care promite hrănirea sinelui cu iluzia așteptărilor nerealiste, ori poate fuga după miracole împachetate, e posibil să îți fi furat starea de bine.

Ori unde nu e bine, nu e bucurie și oriunde nu e bucurie, nu e bine.

Oricare ar fi motivele care în momentul de față îți diminuează bucuria interioară, am o veste bună pentru tine! Stările emoționale sunt temporare, bucurie e eternă, ce simți te poate ține jos, dar ce alegi să simți te poate înălța.

  • Fă loc bucuriei! Permite-i să devină prietena ta fidelă.
  • Indiferent ce vârstă ai, asigură-te că trăiești o viață cu sens.
  • Dacă ai identificat un domeniu de expertiză în care ești bun, oferă din cunoștințele tale și altora.
  • Fii smerit, respectă-i pe cei din jur!
  • Iartă, iertarea te eliberează în primul rând pe tine.
  • Edifică-ți relațiile, investind timp și energie!
  • Amintește-ți zilnic, ceea ce ai în interior, se oglindește clar în exterior, deoarece chipul îți trădează zbuciumul ori îți reflectă bucuria.
  • Dezvoltă-ți potențialul! Crești în direcția propriilor vise! Caută medii de dezvoltare sănătoase și învață împreună cu oamenii care cresc.
  • Apropie-te de Dumnezeu cu recunoștință și alege să îți rostești motivele de mulțumire.

Sfântul Augustin spunea: „ Învață să îți scrii durerile pe nisip iar bucuriile pe stâncă.”

Alege bucuria ca mod de viață! Imprim-o în suflet!

“O inimă veselă este o bună doctorie dar un duh mâhnit usucă oasele.” Ps. 17:22

Deși viața nu este o eternă primăvară în floare, ci există anotimpurile care se succed, cântecul de bucurie ni-l putem cânta indiferent de sezon. Fie ca în sufletul tău să domnească eterna primăvară!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.